Insajderski savjeti Brač

Insajderski savjeti Brač

Brač, otok sunca, maslina, vinove loze, kamena i mora

“Brač, ime miriše na bosiljak i ružmarin. Jutro i
U večernjim satima sunce baca svoje zrake kroz krošnje borova
i stabla maslina. More vodi stalni razgovor
sa stjenovitom obalom i bijelim plažama.”

Jure Kaštelan, 1967. (hrvatski pjesnik)

Luftaufnahme BRETANIDE mit Strand und Meer

otok Brač

Otok Brač otkriva nam se na dva načina: s jedne strane pitomom obalom, prekrasnim plažama i uvalama na kristalno čistom moru, malim turističkim mjestima, s druge strane šarmom unutrašnjosti, svojim kamenolomima, starim crkve i samoti, maslinici i zanimljiva naselja.

Otok sunca, kamena i mora dom je poznatog bijelog vapnenca i po njemu je poznat u cijelom svijetu. Od vapnenca su izgrađene mnoge veličanstvene građevine, poput Bijele kuće ili Parlamenta u Beču.

Bol

Na južnoj strani otoka Brača smjestio se Bol, ribarsko mjesto iz snova sa svojom malom lukom. U Bolu možete steći različite dojmove, s jedne strane mjesto impresionira svojim prekrasnim šljunčanim plažama i kristalno čistim morem, as druge strane fascinantnim krajolicima i kulturnim znamenitostima. U mjestu ćete pronaći mnoge trgovine, restorane, pubove i vinski podrum; Na periferiji je dominikanski samostan s muzejom i botaničkim vrtom.

Atrakcije Bola uključuju jedinstveni pogled s Vidove gore i prije svega najpoznatiju plažu u Hrvatskoj – Zlatni rog. Krševite stjenovite padine Vidove gore i Bola zaklanjaju, a Zlatni rog s prekrasnom zlatnožutom plažom pruža se prema moru.

Vidova gora je najviša planina na dalmatinskim otocima sa 778 metara nadmorske visine. Za vedrog dana možete vidjeti preko mnogih dalmatinskih otoka sve do Italije.

Zlatni rat je rt od bijelog šljunka koji strši oko 500 metara u more kojeg oblikuju vjetar i valovi. Vrh plaže ponekad je okrenut prema zapadu, ponekad prema istoku – ovisno o tome kako ga oceanske struje i vjetrovi mijenjaju. Zahvaljujući šumovitom predjelu s borovom šumom, Zlatni Rat uvijek nudi bez vjetra s jedne strane, sunčanje i kupanje ovdje su poseban užitak.

U malom, ali modernom vinskom podrumu “Prve Dalmatinske Vinarske Zadruge” iz 1903. godine u Bolu danas je mala izložba, au prodajnom salonu nudi se veliki izbor vina.

Dominikanski samostan iz 15. stoljeća nalazi se na jedinstvenom idiličnom položaju, okruženom s dvije šljunčane plaže. Samostanski vrt je uređen mediteranskim biljem. U samostanu se nalazi muzej u kojem se čuvaju stoljećima stari rukopisi, knjige i dokumenti. Stara crkva poziva na zadržavanje i razmišljanje.

Rezervirajte sada
Scroll to Top